fbpx

Direct nadat bekend werd dat de meerderheid van de Britse bevolking voor een uittreding uit de EU had gestemd, werden er heel wat doemscenario’s de wereld in geroepen. Diverse economen van verschillende zakenbanken lieten weten dat het Verenigd Koninkrijk geteisterd zou gaan worden door een flinke recessie.

Inmiddels hebben de Britten al een tijdje kunnen wennen aan het idee dat het EU-lidmaatschap spoedig ten einde gaat komen. Overigens is dat laatste nog zeer onzeker, want er zijn ook waarnemers die verwachten dat de banden tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie pas in het jaar 2020 zullen gaan eindigen.

Opvallend is dat de Britten niet erg onder de indruk zijn van de Brexit. De meeste economische indicatoren blijven immers op een prima niveau steken. En ook twee van de grootste zakenbanken, Credit Suisse en Morgan Stanley, komen terug op hun eerdere voorspellingen.

Zakenbanken komen terug op hun eerdere doemvoorspellingen

Op de bovenstaande grafieken, afkomstig van Morgan Stanley, is te zien waarom de Amerikaanse zakenbank van gedachten is veranderd. In de maand juli daalden de PMI-cijfers onder de 50-lijn, en een notering onder deze lijn impliceert krimp. Maar, in augustus hebben we te maken gehad met een sterke opleving.

Daarnaast is het Britse consumentenvertrouwen de afgelopen maand ook sterk toegenomen. Morgan Stanley is nog steeds van mening dat het de komende jaren lastig zal gaan worden voor de Britse economie, maar de eerdere doemscenario’s lijken voor een groot deel van de tafel geveegd te kunnen worden. In alle emotie is de Brexit kennelijk zwaar overschat.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.