fbpx

Dankzij de technologische ontwikkelingen zijn de mogelijkheden wat betreft hernieuwbare energie tijdens de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit beeld is niet alleen zichtbaar in de Westerse wereld, maar ook daarbuiten. Ook in ontwikkelingslanden is het idee van hernieuwbare energie geland. En dat is goed nieuws.

Het zou de meeste mensen wel zijn opgevallen dat tijdens de afgelopen jaren het aantal zonnepanelen in de straten sterk is toegenomen. Deze ‘panelen’ zijn eigenlijk in de huidige tijd niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Onder andere de fiscaal gunstige overheidsmaatregelen hebben geleid tot een sterke stijging van hernieuwbare energie.

Opkomst van hernieuwbare energie heeft gevolgen voor de financiële markten

Ook bij de meeste ontwikkelingslanden zijn er tijdens de afgelopen jaren grote stappen gezet. Uit onderzoek van Bloomberg blijkt zelfs dat in 2017 de uitbreiding van de stroomcapaciteit hoofdzakelijk te danken was aan wind- en zonne-energie. Zij namen immers bijna 60% van de gestegen stroomcapaciteit voor hun rekening.

En daarmee lijkt er een belangrijke stap in de goede richting gezet te worden. Om de planeet te redden moet er immers volgens sommige economen zoveel mogelijk afscheid genomen worden van fossiele brandstoffen. De switch naar hernieuwbare energie heeft overigens ook gevolgen voor de financiële markten. De beursgenoteerde bedrijven die hoofdzakelijk afhankelijk zijn van de inkomsten uit fossiele brandstoffen, zullen immers steeds onaantrekkelijker worden. En daar moeten beleggers tijdig rekening mee houden.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – andreas160578

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.