fbpx

De Amerikaanse centrale bank zet op dit moment alle middelen in om een harde val van de economie te voorkomen. Voorlopig lijkt dat beleid nog niet bepaald succesvol te zijn, want tijdens de afgelopen week steeg het Amerikaanse werkloosheidspercentage tot boven de 14%. Het beleid van de Fed kan ook grote gevolgen gaan hebben voor de dollar.

Jerome Powell liet onlangs weten dat de Amerikaanse centrale bank alle middelen zal inzetten om de economie zoveel mogelijk op weg te helpen. Dat is overigens ook hard nodig, want de Amerikaanse economie wordt op dit moment keihard getroffen door de coronacrisis. Dat is ook dé reden waarom president Trump zo snel mogelijk weer wil terugkeren naar het ‘oude normaal’.

Zwakkere dollar is goed mogelijk

De economen van Bank of America laten weten dat de Fed het effect van het opkoopbeleid niet moet onderschatten. Het stimuleringsbeleid heeft vooralsnog een geweldige uitwerking op de financiële markten, maar binnen afzienbare tijd kan de dollar last krijgen van het ruimhartige monetaire beleid.

zwakkere dollar

Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America, te zien dat de Fed-balans tijdens de afgelopen maanden exponentieel in waarde is gestegen. Dat is ook niet vreemd, gezien het feit dat de Fed alle middelen benut om de markt te ondersteunen. Dit kan op den duur wel nadelig zijn voor de dollar. Gemiddeld is er namelijk sprake van een vertraging met twee maanden. En deze grafiek voorspelt de komende maanden een fors zwakkere dollar.

Afbeelding van pasja1000 via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.