fbpx

Langzaam maar zeker begint het consumentenvertrouwen te dalen. Dit is met name in de VS goed zichtbaar. En dat is ook niet verwonderlijk, want tijdens de voorbijgaande weken verdwenen daar ongeveer 30 miljoen banen. En de werkelijke werkloosheid ligt nog veel hoger. Beleggers hoeven daarom nog niet te rekenen op een bodem bij de aandelenmarkten.

Het coronavirus heeft zich weten te ontpoppen tot een ware coronacrisis. De maatregelen die de overheden hebben genomen kennen dramatische gevolgen voor de economie. Het IMF rekent op jaarbasis op een krimp van ruim 3%. Aan het begin van dit jaar voorspelde het Internationale Monetaire Fonds nog een groei van 3%.

Weten de centrale banken een beurscrash te voorkomen?

consumentenvertrouwen

Uit onderzoek van Pictet Asset Management blijkt dat beleggers nog niet hoeven te rekenen op een bodem bij de aandelenmarkten. Uit het verleden blijkt namelijk dat een bodem op de beurzen vaak pas plaatsvindt op het moment dat het consumentenvertrouwen een bodem heeft bereikt. En de kans is zeer klein dat het consumentenvertrouwen tijdens de komende maanden weer zal gaan stijgen. Normaliter loopt dit vertrouwen namelijk enkele weken achter en wat dat betreft zou het ergste dus nog moeten komen.

Ondanks dit alles moet gezegd worden dat het verleden geen enkele garantie voor de toekomst biedt. Tevens gaat het hier om een ander soort crisis die de overheden kosten wat kost proberen te voorkomen. Daarnaast moeten beleggers de macht van de centrale banken niet onderschatten. Door middel van hun financiële injecties heerst er namelijk nog redelijke kalmte op de financiële markten. En het heeft er alle schijn van dat de geldkraan nog wel een tijdje open zal blijven staan.

Afbeelding van bdcbethebest via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.