fbpx

De meeste aandelenmarkten weten ook in dit nieuwe beursjaar de opwaartse trend een vervolg te geven. De Amerikaanse beurzen kregen weliswaar de afgelopen weken te maken met een correctie, maar de lange termijn trend is nog steeds intact.

De lange termijn beleggers hoeven zich dus weinig zorgen te maken, zouden we denken. Toch zijn wij een aantal grafieken tegengekomen die ons duidelijk proberen te waarschuwen. Ondanks het uitermate positieve sentiment lijken de grootste kansen aan de onderkant te liggen en niet meer aan de bovenkant.

Op de grafiek hierboven kunnen we zien dat de S&P 500 index de afgelopen zes jaar een positief resultaat wist neer te zetten. Elk jaar werd er in het groen afgesloten. Als we terugkijken naar het verleden dan hadden we ook vanaf het jaar 1898 tot en met 1903 te maken met een opwaartse trend. Het gevolg hierop was uiteindelijk een daling van ruim 18 procent.

Komt de Bull Market in gevaar?

Ook de grafiek hierboven probeert ons duidelijk te waarschuwen. De ‘NYSE Margin Debt’ beweegt op een zeer hoog niveau en in het verleden leidde dit altijd tot een forse correctie. Zodra de rode lijn van richting verandert, is het oppassen geblazen.

Ten slotte willen we u de bovenstaande grafiek niet onthouden. We moeten ons goed realiseren dat de Amerikaanse centrale bank een stapje terug doet. Het afgelopen jaar werd het stimuleringsbeleid afgebouwd en dit jaar zouden we zelfs al te maken kunnen krijgen met een renteverhoging. Ook deze grafiek waarschuwt ons voor een correctie.

Wij hebben het afgelopen jaar een rendement behaald van +156%

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.