fbpx

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lijkt met de maand negatiever te worden over de groei van de wereldeconomie. Zo stelde het IMF tijdens de afgelopen zes maanden al twee keer eerder de groeiverwachtingen naar beneden bij. En daar is nu een derde keer bijgekomen. En met name de Duitse economie moet het ontgelden.

Het IMF is somber gestemd over de groei van de wereldeconomie. Terwijl het fonds een halfjaar geleden nog rekende op een groei van 4%, is de verwachting nu dat de wereldeconomie dit jaar met slechts 3,5% zal groeien. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat het IMF de afgelopen zes maanden alleen maar negatiever gestemd is geraakt over de groeiverwachtingen.

Duitse economie krijgt de grootste klap te verduren

Overigens is de groei van de Duitse economie dit jaar naar verwachting de grootste tegenvaller. Zo rekent het IMF dit jaar op een groei van de Duitse economie met slechts 1,3%. In oktober rekende het IMF nog op een economische groei van 1,9%. Volgens de beleidsmakers ondervinden de Duitsers zware hinder van de wereldwijde handelsspanningen. Hierdoor komt de Duitse export onder druk te staan en juist die export bepaalt voor het grootste deel de groei van de Duitse economie.

Ook de Italiaanse economie komt niet zonder kleerscheuren uit het onderzoek naar voren. Zo verwacht het IMF dat de Italiaanse economie dit jaar met slechts 0,6% zal groeien (in oktober nog 1%). Deze lagere groei zou te wijten zijn aan de zwakkere binnenlandse vraag en hogere financieringskosten voor de Italiaanse overheid.

Het is in ieder geval duidelijk geworden dat het Internationaal Monetair Fonds steeds pessimistischer raakt over de wereldeconomie. En dat is niet bepaald een goede ontwikkeling te noemen.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – geralt

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.