fbpx

De Japanners hebben sinds de late jaren ’90 al te kampen met vergrijzing. Mede daardoor heeft de Japanse economie zware jaren achter de rug liggen. De Japanse centrale bank heeft er de afgelopen jaren, door middel van een ruimhartig monetair beleid, alles aan gedaan om de Japanse economie te stimuleren. En dat is zeker gelukt, maar de vraag is voor hoelang die groei weet stand te houden.

De Japanse centrale bank heeft de afgelopen jaren een vergelijkbaar pad bewandeld als de Amerikaanse en Europese centrale bank. De rente die de Bank of Japan op dit moment hanteert ligt tussen de -0,10% en 0% in. Dit is dus vergelijkbaar met de rente die gehanteerd wordt in het eurogebied. Ook heeft de Bank of Japan door middel van het opkopen van bedrijfs- en staatsobligaties getracht om de economie te stimuleren. Dit is gelukt, maar daar is wel een forse prijs voor betaald. De balanspositie is namelijk geëxplodeerd.

Japanse beroepsbevolking wordt steeds kleiner

Voor de beleggers die hadden gehoopt dat het Japanse vergrijzingsspook was verdreven, hebben het compleet mis. Het gaat alleen nog maar erger worden! Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de Japanse beroepsbevolking in 2050 naar alle waarschijnlijkheid nog maar 51% zal zijn van de totale Japanse bevolking. Tijdens de late jaren ’90 lag dit nog op bijna 70%.

Overigens gaat het niet alleen voor de Japanners een spannende tijd worden. De meeste Europese landen zitten immers in hetzelfde schuitje.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – JordyMeow

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.