fbpx

Het coronavirus weet er voor te zorgen dat een groot deel van de wereldeconomie op dit moment plat ligt. Dit is het gevolg van de vergaande maatregelen die de overheden hebben doorgevoerd. Ondertussen proberen de centrale banken er alles aan te doen om het economische systeem overeind te houden. De Fed gaat daarin wel heel ver.

We mogen best stellen dat Europa en de VS op dit moment de regio’s zijn die het hardste getroffen worden door het coronavirus. Het coronavirus wist zich vanuit Italië als een olievlek te verspreiden over de rest van Europa. In de VS lijkt nu een soortgelijk scenario te ontstaan. Vanuit New York weet het dodelijke virus zich immers razendsnel te verspreiden over de andere staten van de VS.

Fed-balans stijgt in enkele weken tijd met 50%

Tijdens de afgelopen drie weken verdween meer dan 10% van de Amerikaanse werkgelegenheid. Hierdoor vroegen ruim 16 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aan. En dit lijkt slechts het topje van de ijsberg te zijn, want economen schatten de economische schade nog veel groter in. Zeker als je beseft dat een groot deel van de Amerikanen niet in loondienst werkt, maar via andere constructies werkzaam is.

De Amerikaanse centrale bank probeert er ondertussen alles aan te doen om met name de financiële markten intact te houden. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat de Fed-balans in enkele weken tijd met 50% in waarde is geëxplodeerdOp dit moment bezit de Fed voor een bedrag van meer dan 6 biljoen dollar aan activa. De geldpers van de Amerikaanse centrale bank draait op dit moment op volle toeren, maar het is nog maar de vraag of we hier wel zo blij mee moeten zijn. Op den duur zal de rekening immers gepresenteerd en tevens betaald moeten worden.

Afbeelding van 3D Animation Production Company via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.