In het jaar 2014 werden we geconfronteerd met een flinke prijsval bij de olieprijs. Dit had uiteraard te maken met de wetten van vraag en aanbod. Als gevolg van de stijgende productie daalde de prijs flink in waarde.
Toch wilde de olieorganisatie OPEC hier een stokje voor steken. Door middel van vergaderingen probeerden zij onder andere Saoedi Arabië en Amerika nader tot elkaar te brengen. Toch liepen deze gesprekken uiteindelijk tot niets uit.
Als gevolg van deze mislukte pogingen daalde de olieprijs nog verder in waarde. Toch houden de beleidsmakers van OPEC hoop dat er binnenkort alsnog een akkoord gesloten gaat worden. Het is duidelijk dat we de huidige situatie wel kunnen omschrijven als een ‘oliestrijd’.
Oliestrijd tussen Saoedi Arabië en Amerika
Aan de ene kant hebben we Saoedi Arabië en aan de andere kant Amerika. We kunnen zeggen dat de oude technologie tegenover de nieuwe technologie staat. Amerika heeft de productie van olie de afgelopen jaren flink zien stijgen als gevolg van de fracking methode.
Deze technologie maakte het mogelijk om de olievoorraden die onder de grond aanwezig waren naar boven te halen. Toch zijn beide landen, Saoedi Arabië en Amerika, gebaat bij een hoge olieprijs. Op het huidige moment is de kostprijs namelijk hoger dan de olieprijs zelf. Het is dus niet de vraag of er een akkoord bereikt gaat worden, maar wanneer.
Fout: Contact formulier niet gevonden.
Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.