fbpx

Vrijdag wordt bekend gemaakt met hoeveel procent het Amerikaanse bruto binnenlands product tijdens het afgelopen kwartaal wist te groeien. Analisten rekenen op een groei van 3,3% (op jaarbasis gemeten). Uiteraard een indrukwekkend groeicijfer, maar de vraag is hoelang die groei nog weet stand te houden.

Donald Trump zorgt er met zijn overheidsbeleid voor dat de Amerikaanse economie volledig ruimte krijgt om te groeien. In het bijzonder moet zijn belastinghervormingsplan leiden tot indrukwekkende groeicijfers. Volgens de economen van Pantheon Macroeconomics zal dit ‘belastingeffect’ slechts effect hebben op de korte termijn.

Wordt de economische groei in de VS kunstmatig hoog gehouden?

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van The Daily Shot, zijn de economische groeiverwachtingen (Pantheon Macroeconomics), wat betreft het Amerikaanse bruto binnenlands product, in beeld gebracht. En zoals op deze grafiek te zien is, zal naar verwachting de Amerikaanse groei aan het begin van 2020 tot stilstand komen. En zelfs het overheidsbeleid van Trump lijkt daar weinig aan te kunnen veranderen.

Overigens betaalt de toekomstige Amerikaanse generatie de prijs voor de huidige economische groei. De huidige groei wordt immers bijna kunstmatig hoog gehouden door te strooien met overheidsgeld. Trump heeft door zijn beleid het begrotingstekort alleen maar verder laten oplopen. Sterker nog, het is voor het eerst dat een Amerikaanse regering buiten een recessie om te kampen heeft met een dergelijk groot begrotingstekort. De dollars die nu over de balk gesmeten worden, zouden misschien beter over een aantal jaar van pas komen.

Hoofdafbeelding bron: Wikimedia CommonsMediaPhoto.Org

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.