fbpx

Sinds de uitbraak van de financiële crisis vervullen de centrale banken een prominente rol op het wereldtoneel. De centrale banken hebben er voor weten te zorgen dat de rust op de financiële markten is teruggekeerd. Het ‘kopen’ van deze kalmte kent echter wel een hoge prijs.

Recent hebben de centrale banken hun monetaire beleid versoepeld. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell zal de Amerikaanse rente tot het jaar 2022 laag blijven. ECB-voorzitter Christine Lagarde liet onlangs nog weten dat de Europese centrale bank er alles aan zal doen om een harde val van de economie te voorkomen.

Centrale banken hebben de geldkraan volledig open gedraaid

Tijdens voorbijgaande maanden hebben de centrale banken al aangetoond dat ze inderdaad ver willen gaan. De geldkraan staat op dit moment volledig open. Zo zijn de balansposities van de meeste centrale banken exponentieel in waarde gestegen.

overheidsschulden

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is te zien hoeveel van de totale overheidsschulden de centrale banken op dit moment in handen hebben. In Japan is de situatie het zorgwekkendst te noemen. Daar heeft de Bank of Japan bijna 50% van alle overheidsschuldpapieren in handen. Ook in de VS, EU en het VK begint de situatie zorgwekkender te worden.

Beleggers moeten echter niet vergeten dat de rekening voor dit beleid zoveel mogelijk vooruit geschoven wordt. Maar, ooit zal de rekening gepresenteerd worden. En het heeft er alle schijn van dat dit monetaire feestje dan met een flinke kater zal aflopen.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.