fbpx

De afgelopen jaren bewoog de volatiliteit rond een zeer laag niveau. Vooral het afgelopen jaar was er weinig turbulentie op de markten. Toch sloeg de paniek in oktober nog heel eventjes toe. De eerste weken van oktober kregen we namelijk te maken met een flinke daling als gevolg van de slechte macrocijfers vanuit de Eurozone. Ondanks deze daling wisten de beurzen zich vervolgens weer knap te herstellen.

Dit jaar hebben we al te maken gehad met de nodige turbulentie. De Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Centrale Bank wisten beide te zorgen voor de nodige bewegingen. Door het stimuleringsbeleid van de ECB is de rust echter op dit moment weer teruggekeerd op de markten.

De meeste beleggers vragen zich op dit moment af hoe lang de huidige rally nog een vervolg zal gaan krijgen. Het zoeken van een top is uiteraard zeer lastig. Wel kunnen we lessen leren vanuit het verleden. De vorige toppen proberen ons namelijk duidelijk iets te vertellen.

Wanneer krijgen we te maken met een crash?

Op de grafiek hierboven is de top rond het jaar 2000 en de top rond het jaar 2007 te zien. We kunnen concluderen dat de maanden voorafgaand aan deze toppen zeer volatiel waren. Met andere woorden is er dus een hoge volatiliteit nodig om er voor te zorgen dat we te maken krijgen met een trenddraai.

Uiteraard is deze regel niet helemaal betrouwbaar, want we weten immers niet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Toch zien we vaak dat we rond de toppen te maken hebben met de nodige heftige bewegingen, zowel naar boven als naar onder.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.