fbpx

De Amerikaanse aandelen zijn opnieuw goed op weg om er een uitstekend beursjaar van te maken. Op dit moment staat de teller van de drie grootste Amerikaanse indices op dubbele cijfers en de traditionele ‘eindejaarsrally’ is nog niet eens van start gegaan. Als reactie op deze geweldige beursprestatie is er een euforische stemming ontstaan onder de beleggers. Moeten we ons zorgen gaan maken?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van StockCharts, zijn de prestaties van de Nasdaq 100 (blauw), S&P 500 (groen) en de Dow Jones (oranje) index in beeld gebracht. Het moge duidelijk zijn dat de technologiesector bezig is aan een geweldig beursjaar. De Nasdaq 100 index noteert namelijk op dit moment bijna 30% hoger dan de slotstand van 2016. De S&P 500 en de Dow Jones index doen het ook zeker niet slecht met een winst van respectievelijk 15 en 18 procent.

Is dit het moment om Amerikaanse aandelen te dumpen?

Gezien deze enorme rendementen is het niet vreemd dat de beleggers ook steeds meer zelfvertrouwen beginnen te krijgen. Zo blijkt uit het meest recente onderzoek van The University of Michigan dat de Amerikanen nog nooit zo optimistisch gestemd zijn geweest over aandelen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is te zien dat we een dergelijk hoog niveau voor het laatst wisten te bereiken in het jaar 2015 en 2007. Deze optimistische stemming werd bij beide keren kort daarna keihard afgestraft door een onverwachte daling die in het jaar 2007/2008 zelfs wist te leiden tot de uitbraak van de financiële crisis.

Een oud gezegde leert ons niet voor niets dat we moeten uitkijken op het moment dat de taxichauffeur begint te praten over aandelen. En daarnaast is de grootste belegger ooit – Warren Buffett – van mening dat we angstig moeten zijn op de momenten dat anderen hebzuchtig zijn.

En we kunnen moeilijk ontkennen dat er op dit moment geen sprake is van hebzucht. Elke kleine correctie wordt namelijk aangegrepen om aandelen aan de portefeuille toe te voegen. Niet bepaald een gezond beursklimaat!

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.