fbpx

De Amerikaanse economie was een van de sterkhouders tijdens de afgelopen jaren. Mede dankzij de belastingverlagingen van Donald Trump wisten de bedrijfswinsten tijdens het afgelopen jaar flink te stijgen. Toch begint het algemene economische plaatje er in de wereld er wat minder rooskleurig uit te zien. En de vraag is of de Amerikaanse economie zich in deze moeilijke tijd staande weet te houden.

Als we de economen mogen geloven, dan bevinden we ons op dit moment in de zogenoemde late fase van de economische cyclus. Een dergelijke fase kenmerkt zich over het algemeen door een lage werkloosheid en een hoog consumentenvertrouwen. In de VS wordt op dit moment aan beide vereisten voldaan.

Globalisering heeft ook gevolgen voor de Amerikaanse economie

Trump doet zijn volk graag geloven dat de VS niet afhankelijk is van de andere landen in de wereld. Het klopt dat de Amerikaanse economie voor het grootste deel afhankelijk is van de binnenlandse bestedingen, maar door de toegenomen globalisering is de VS wel degelijk afhankelijk van de rest van de wereld.

Dit is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, ook pijnlijk in beeld gebracht. De Amerikaanse productiesector loopt namelijk gemiddeld drie maanden achter op de Chinese productiesector. En aangezien de Chinese productiesector tijdens de afgelopen maanden behoorlijk wat gas terug heeft moeten nemen, voorspelt dit weinig goeds voor de Amerikaanse productiesector.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – Ronile

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.