fbpx

Bijna elk land vreest voor deflatie. In dat geval dalen immers de prijzen en dat kan funest zijn voor de economie. Psychologisch gezien kan deflatie er voor zorgen dat consumenten juist hun uitgaven uitstellen, omdat ze verwachten dat de prijzen nog verder zullen gaan dalen. Japan wordt op dit moment weer geconfronteerd met het deflatiespook.

Tijdens het jaar 2016 werd Japan voor het laatst geconfronteerd met deflatie. Op dat moment moest de Bank of Japan zorgen voor redding. Het ruimhartige monetaire beleid dat gelanceerd werd, moest er voor zorgen dat de inflatie weer terug zou komen. We mogen wel concluderen dat dit ‘inflatiebeleid’ niet geslaagd is.

Bank of Japan weet deflatie niet te voorkomen

deflatiespook

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat Japan tijdens de afgelopen jaren niet te maken had met een inflatie van boven de 1%. Volgens economen is een inflatie van 2% minimaal nodig om een ‘gezonde’ economische situatie te creëren. Het opkoopbeleid van de Bank of Japan wist dit niet te realiseren.

Op de grafiek is ook te zien dat het deflatiespook nu weer terug is. Tijdens de afgelopen maand daalden de prijzen met 0,2%. Uiteraard klinkt dit vrij onschuldig, maar de economische gevolgen kunnen funest zijn. De Japanners weten immers hoe dramatisch deflatie kan zijn voor de economie.

Afbeelding van Kohji Asakawa via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.