fbpx

Japanse investeerders zijn gek op buitenlandse schuldpapieren. Tenminste, die conclusie valt te trekken uit het recent uitgevoerde onderzoek van HSBC Bank. De zakenbank liet weten dat Japan in de maand juli zelfs voor een recordbedrag aan Amerikaanse obligaties heeft opgekocht. En uiteraard verdient dit feit de nodige aandacht.

Dat de Japanse investeerders erg gek zijn op buitenlandse investeringen, is al veelvuldig bewezen. Het verleden van Japan heeft er voor gezorgd dat maar weinig Japanse beleggers nog volledig durven te investeren in hun eigen land. Het land van de rijzende zon kreeg in het jaar 1990 te maken met een strenge crisis en deze depressie wist zelfs te zorgen voor jarenlange deflatie.

Volgens de data van HSBC Bank is er alleen in de maand juli al voor een totaal bedrag van 58 miljard dollar gestroomd richting buitenlandse markten. Amerika was daarbij de duidelijke winnaar met een toestroom van 50 miljard dollar.

Buitenlandse obligaties zijn erg in trek onder de Japanners

HSBC Bank laat door middel van de bovenstaande staafgrafiek zien dat de gelduitstroom vanuit Japan al sinds januari 2016 vol in gang is. In totaal is er in 7 maanden tijd al voor meer dan 125 miljard dollar in de Amerikaanse obligatiemarkt geïnvesteerd. Frankrijk staat daarnaast op een verrassende tweede plek.

De reden dat de Japanners op dit moment erg gecharmeerd zijn van Amerika, komt door de Amerikaanse centrale bank. Afgelopen december is de rentestand al opgetrokken en de verwachting is dat dit spoedig weer zal gaan gebeuren. De rente op de Amerikaanse obligaties is daardoor beduidend hoger dan op de Japanse markt het geval is. Het monetaire plan van de Bank of Japan heeft dus ook duidelijk een keerzijde. Het geld ontvlucht het land.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.