fbpx

Afgelopen vrijdag werden we verpletterd door een beter dan verwacht Amerikaans banenrapport. Economen hadden verwacht dat de werkloosheid in de VS in de maand mei zou oplopen. Er werd gerekend op een werkloosheidspercentage van rond de 19%. Het daadwerkelijke cijfer wist echter uit te komen rond de 13%. En dat wist niet alleen op de beursvloer te leiden tot het nodige optimisme.

Donald Trump hield, als gevolg van het beter dan verwachte banenrapport, afgelopen vrijdag een persconferentie. Tijdens die persconferentie benadrukte de president van de VS dat de Amerikanen een stuk sterker zijn dan de meeste andere volkeren. Hij deelde onder andere een sneer uit richting de Chinezen.

Beleggers moeten niet vergeten dat één zwaluw nog geen zomer maakt

juicht Trump te vroeg

Dat Trump zo optimistisch gestemd was, is uiteraard niet vreemd te noemen. Er was immers ook reden voor optimisme. Zo wist het werkloosheidspercentage te dalen naar 13,3% en werden er in de maand mei bijna 3 miljoen banen aan de Amerikaanse arbeidsmarkt toegevoegd. In beide gevallen werd er door economen gerekend op tegenvallende cijfers.

Toch is het helemaal niet zo vreemd dat de Amerikaanse banencijfers in ‘positieve zin’ wisten te verrassen. Eerder dan verwacht gingen immers diverse Amerikaanse staten van het slot af. En de versoepeling van de coronamaatregelen wist er voor te zorgen dat diverse sectoren weer konden opstarten. En uiteraard waren daar mensen voor nodig. Door de hoge mate van flexibiliteit zien we in de VS ook veel sneller arbeidsmutaties dan bijvoorbeeld in de EU.

De vraag is met name of deze ‘positieve trend’ ook de komende maanden weet stand te houden. Een bekend gezegde leert ons immers dat één zwaluw nog geen zomer maakt.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.