fbpx

De dalende olieprijs van de afgelopen jaren heeft er voor weten te zorgen dat heel wat olielanden in de problemen zijn gekomen. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Venezuela. Het olieland is terecht gekomen in een economische malaise en het lijkt een hele opgave te zijn om hier nog goed uit te komen.

Maar, ook het grote Rusland draait op dit moment niet zo lekker. De oliekraan is volledig losgedraaid, maar de inkomsten zijn te laag om er de nationale begroting mee te financieren. Volgens de ‘Higher School of Economics’ in Moskou is de kans groot dat Rusland in het jaar 2018 haar begroting niet meer volledig kan financieren.

Rusland kan in geldnood komen

De bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, laat zien dat de olieprijs in twee jaar tijd meer dan de helft van haar waarde heeft moeten prijsgeven. Normaal gesproken zouden de wetten van vraag en aanbod er voor moeten zorgen dat de prijs weer op het juiste punt terecht komt, maar het probleem zit met name bij de aanbodzijde.

Iran heeft namelijk sinds kort weer toegang tot de oliemarkt en daar wil het ook duidelijk de vruchten van plukken. Terwijl Rusland en Saoedi-Arabië bereid zijn om het overaanbod op de oliemarkt terug te dringen, lijkt Iran hier niet echt oren naar te hebben.

Voor Rusland is het te hopen dat de olieprijs de komende maanden gaat stijgen, want anders kan het maar zo zijn dat het land in geldnood raakt.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.