fbpx

Normaal gesproken bespreek ik in mijn uitgebreide analyses alleen de grafieken. Maar, vandaag wil ik daar een uitzondering voor maken. Gezien de bewegingen van de afgelopen handelsdagen, ben ik van mening dat het ook belangrijk is om even naar het fundamentele plaatje te gaan kijken. De afgelopen handelsweek zal de geschiedenisboeken in gaan als de slechtste eerste beursweek ooit, en dat was niet zonder reden.

De angst over een Chinese groeivertraging is weer helemaal terug. Dat China aan een lager tempo groeit dan een paar jaar geleden is een feit, het gaat alleen om het versnelde tempo waarin de Chinese economie wegzakt. Zo werd afgelopen maandag bekend dat het Chinese productie PMI-cijfer opnieuw onder de 50-lijn terecht is gekomen. Een notering onder de 50 impliceert krimp en uiteraard sloeg de paniek onder de beleggers weer toe. De afgelopen week is de handel in China meerdere malen stilgelegd en juist hierdoor leek de paniek alleen maar groter te worden. Op vrijdag verdween deze maatregel en warempel wist de Shanghai index op die dag in het groen te sluiten. Deze groene slotstand werd voornamelijk bereikt door de miljardeninjectie door de Chinese overheid.

Crisis in China?

Toch ben ik van mening dat we op een hele andere manier tegen de Chinese economie moeten aankijken. Het is inderdaad waar dat de Chinese economie aan een lager tempo groeit, maar dat is gezien de ontwikkelingen van de afgelopen jaren niet vreemd. Iedereen wist immers wel dat de Chinese economie niet eeuwig met dubbele cijfers zou kunnen groeien. Daarnaast is de Chinese middenklas de afgelopen jaren sterk gegroeid en is het land in haar geheel welvarender geworden. Daarnaast vergeten veel mensen dat de Chinese overheid op dit moment bezig is met een transitie van een exportgerichte naar een consumeergerichte economie. Uiteraard gaat een dergelijke transitie gepaard met de nodige groeiproblematiek. Ook ben ik van mening dat het helemaal niet zo vreemd is dat de Chinese productie krimpt; er zijn simpelweg veel andere groeilanden te vinden die goedkoper kunnen produceren.

Op de tweede grafiek kunnen we zien dat de het PMI-cijfer van de Non-Manufacturing juist enorm is gestegen. In december kwamen we terecht op een notering van 54.4. We bewegen dus sterk boven de 50-lijn en dat impliceert dan weer groei.

En dat de Chinese overheid een transitie wil doormaken naar een consumeergerichte economie is ook volledig te begrijpen. Zo kunnen we op de grafiek hierboven zien dat de Chinese consumentenbestedingen de afgelopen jaren explosief zijn gestegen.

Vind ik dat de markt heftig reageert op China? Ja, in zekere zin ben ik van mening dat de beleggers nog steeds China zien als het ‘productieland’. Deze tijd ligt echter al lang achter ons en China is bezig met het vormen van een duurzame economie. Overigens ben ik wel van mening dat de Chinese overheid de afgelopen maanden de zaken niet zo slim heeft aangepakt. De Chinese overheid had net zoals Amerika en Europa moeten gaan voor een aanpak met structuur. De overheid van China heeft echter meerdere dingen geprobeerd die allemaal niet het gewenste effect hebben opgeleverd. Denk bijvoorbeeld maar aan de devaluatie van de Yuan, de renteverlagingen, de maatregelen om de handel stil te leggen en de beperkingen voor de groot aandeelhouders.

Is de Bull Market ten einde?

De grote vraag die op dit moment speelt is natuurlijk of de Bull Market ten einde is gekomen. De beurzen zijn de afgelopen week hard gedaald en veel beleggers zijn van mening dat dit wel eens het einde van de Bull Market zou kunnen gaan betekenen. Uiteraard heb ik ook geen glazenbol, dus de toekomst voorspellen zit er helaas niet in. Als ik allereerst naar het fundamentele plaatje kijk dan lijkt het me sterk dat we de komende maanden met een ‘crash’ te maken gaan krijgen. De Europese economie is daar op dit moment nog te fragile voor. Mochten we wel te maken krijgen met een crash, dan zal de Europese economie, en wellicht ook de Amerikaanse economie, te maken gaan krijgen met een nieuwe diepe crisis. De Europese economie heeft de financiële crisis immers nog nauwelijks kunnen verwerken.

Als we bijvoorbeeld naar de inflatiecijfers kijken dan kunnen we zien dat de Europese Centrale Bank (ECB) het maar niet voor elkaar krijgt om de inflatie omhoog te krijgen. Juist door deze lage inflatie heeft Mario Draghi de rente meerdere malen verlaagd, om zo de kans op deflatie te voorkomen. Ook heeft hij een stimuleringsplan gelanceerd die pas in het jaar 2017 ten einde zal komen. De ECB is dus nog volop aan het stimuleren en het lijkt mij daarom sterk dat de beurzen in de nabije toekomst zullen gaan instorten.

Wat zegt het technische plaatje?

Zoals u van mij gewend bent kijk ik vooral naar het technische plaatje. Allereerst pak ik de grafiek van de AEX-index erbij. Op deze grafiek kunnen we zien dat we sinds het jaar 2009 al bezig zijn met een mooie opwaartse trend. Op basis van de Elliott Wave methode had ik op de helft van december gerekend op een bodem. Halverwege december werd ook een hogere bodem gevormd die goed te vergelijken was met de bodem in 2011. Echter, de daling van de afgelopen beursweek heeft het technische plaatje totaal veranderd. Terwijl ik had gerekend op een bodem van de correctieve 4 golf in september 2015, lijkt deze bodem in de nabije toekomst weggevaagd te gaan worden. En daarom heb ik mijn mening moeten bijstellen. Nog steeds verwacht ik een laatste opwaartse golf 5, maar deze golf zou iets later kunnen komen dan gepland. Mocht de bodem rond de 400 punten doorbroken worden, dan verwacht ik een verdere daling richting de 370-390 punten. Hier zal sub-golf C ten einde moeten komen, om vervolgens de laatste opwaartse golf in gang te zetten. Ook rond de 370-390 punten bevindt zich de stijgende steunlijn en de eerdere top van golf 1. Volgens de Elliott Wave methode zal de correctiegolf 4 nooit onder de top van golf 1 mogen komen. Als we de stijgende trend dus intact willen houden, zullen we een bodem moeten vormen boven minimaal 370-375 punten. Het meest positieve scenario zal zijn als we de komende week de bodem van de augustus/september correctie intact weten te houden. Deze bodem ligt rond de 400 punten. Gezien de volatiele bewegingen schat ik echter de kans groot in dat we hier wellicht onder terecht komen. Kortom, ik ben nog steeds positief over de kansen voor de AEX-index. Een bodem zal gevormd moeten worden boven minimaal de 370-375 punten. Komen we hier onder, dan verpietert het technische plaatje.

Op de grafiek van de DAX-index is een soortgelijk beeld te zien. Ook bij de DAX had ik gerekend op een bodem rond half december, maar deze bodem is de afgelopen week weer volledig weggevaagd. Maar, ook hier kunnen we nog steeds spreken van een opwaartse trend. We bevinden ons nog steeds in de correctiegolf 4 en normaliter komt deze golf terecht tussen sub-golf 3-4 van de grote golf 3. Afgelopen zomer zijn we ook prachtig in deze zone terecht gekomen en daarom had ik ook verwacht dat daar de correctie ten einde zou komen. Gezien de daling van de afgelopen week moeten we echter rekening houden met een nieuwe correctie richting die bodem van afgelopen zomer. Mochten we hier doorheen zakken, dan verwacht ik dat we steun zullen vinden tussen de zone van 8500-9000 punten. Ik verwacht ook bij de DAX-index binnenkort een bodem waarna de laatste opwaartse golf 5 ingezet kan worden.

Ondanks dat ik niet had gerekend op deze correctie, blijf ik nog steeds enthousiast over de aandelenmarkten. Het herstel in Europa zou zich de komende maanden kunnen voortzetten en dit zal gepaard gaan met stijgende beurskoersen. Technisch gezien heeft de afgelopen beursweek veel schade aangericht aan de grafiek, maar de lange termijn trends zijn in mijn opinie nog steeds intact. U zou de komende weken wellicht goede koopjes kunnen doen voor de rest van het jaar.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.