fbpx

Tijdens de afgelopen handelsdagen werden de records bij de Nasdaq 100 index verder aangescherpt. Al wekenlang weet de techindex hoge ogen te gooien op Wall Street. Toch is het nog maar de vraag of de recordregen ook de komende tijd zal aanhouden. Een belangrijke grafiek waarschuwt immers voor een trenddraai.

De meeste beleggers geven op dit moment de voorkeur aan technologie- en internetaandelen. En dat is ook niet verwonderlijk, want tijdens de afgelopen jaren wisten deze aandelen uitstekende beurszaken te doen. En ook tijdens de coronacrisis wisten deze aandelen het hoofd boven water te houden.

Beleggers moeten rekening houden met een trenddraai

Nasdaq index

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Index Indicators, is echter te zien dat dit niet voor elk aandeel binnen de Nasdaq 100 index geldt. Tijdens de afgelopen zes weken heeft een groot deel van deze aandelen zelfs een dalende beweging in gang gezet. En dat terwijl de Nasdaq 100 index in diezelfde periode alleen maar verder in waarde wist te stijgen.

Door deze ‘mismatch’ is er nu een divergentie ontstaan tussen enerzijds het aantal aandelen dat binnen deze Nasdaq 100 index boven haar 50-daagsgemiddelde beweegt en de Nasdaq 100 index anderzijds. Deze divergentie laat zien dat de huidige beursrally door steeds minder aandelen gedragen wordt. En dat mogen beleggers gerust opvatten als een belangrijk waarschuwingssignaal.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.