fbpx

De aandelen Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google en Microsoft staan op de beursvloer ook wel bekend als de FAANGM-aandelen. Deze technologie- en internetaandelen hebben de afgelopen jaren hoge ogen gegooid op Wall Street. De vraag is alleen hoelang het beursfeestje rondom deze aandelen nog gaat duren.

De aandelen Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google en Microsoft konden tot voor kort weinig fout doen bij beleggers. Jaar-op-jaar wisten deze aandelen immers een goede beursprestatie af te leveren. Toch zijn er tijdens de afgelopen maanden wat kleerscheuren gaan ontstaan in dat ‘perfecte plaatje’. Zo zijn Facebook en Netflix hard afgestraft voor hun tegenvallende kwartaalcijfers. En de daling bij deze twee internetaandelen heeft een klein negatief effect gehad op het mandje met FAANGM-aandelen.

Beurscrash kan getriggerd worden door de FAANGM-aandelen

De koersdaling bij Facebook en Netflix kan een voorbode zijn voor de rest van de aandelen binnen de FAANGM-index. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Gluskin Sheff, is te zien dat de FAANGM-aandelen samen meer dan 17% van de totale marktkapitalisatie van de S&P 500 index in beslag nemen. En dit doet ons denken aan het jaar 2000 toen Microsoft, Intel, Lucent, Cisco, Oracle en Dell samen ook goed waren voor meer dan 17% van de beurswaarde van de S&P 500 index.

Helaas liep het ‘beursfeestje’ destijds af met een gigantische kater. In amper twee jaar tijd daalde het belang van deze aandelen namelijk tot onder de 7%.

Voor de FAANGM-aandelen is het te hopen dat het deze keer iets beter afloopt. Of luiden deze aandelen binnenkort een nieuwe beurscrash in?

Grafiek bron: Gluskin Sheff, Bloomberg

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.