fbpx

Al jaren weten groeiaandelen een betere prestatie af te leveren dan waarde-aandelen. Ook tijdens de afgelopen maanden wisten de groeiaandelen een betere prestatie neer te zetten. En dat was best uitzonderlijk, want meestal weten waarde-aandelen juist in tijden van dalende beurskoersen beter te presteren dan groeiaandelen. Moeten we kiezen voor waarde- of groeiaandelen?

Waarde-aandelen kunnen we omschrijven als aandelen die al jaren een solide prestatie weten af te leveren en in het verleden hebben bewezen dat ze onder alle omstandigheden het hoofd boven water weten te houden. Daarnaast keren ze vaak een mooi dividend uit. Binnen de beleggingswereld worden deze aandelen ook wel omschreven als de ‘saaie aandelen’.

Waarde-aandelen waren nog nooit zo ondergewaardeerd

Bij groeiaandelen is er sprake van een totaal andere situatie. Het kenmerk van groeiaandelen is dat er een groot potentieel mee gemoeid gaat, maar dat beleggers wel tegen de nodige beweeglijkheid moeten kunnen. Dit zijn immers vaak de bedrijven die nog in de ‘beginfase’ zitten en nog moeten bewijzen dat ze ook op de lange termijn gemeten een goede prestatie kunnen afleveren.

groeiaandelen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Research Affiliates, is te zien dat waarde-aandelen ten opzichte van groeiaandelen nog nooit zo goedkoop waren. Voor het laatst was een dergelijke ‘underperformance’ zichtbaar in het jaar 2000. En destijds werden de beurzen niet veel later geconfronteerd met een van de stevigste beursdalingen uit de totale beursgeschiedenis. Het is te hopen dat de afloop deze keer beter zal gaan verlopen.

Afbeelding van Peter Stanic via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.