fbpx

De Franse president Macron liet onlangs weten dat Europa zich moet gaan voorbereiden op een scenario waarbij de VS niet langer als ‘vriend’ beschouwd kan worden. Deze uitspraak komt niet zomaar uit de lucht vallen. De handelsspanningen tussen de VS en de EU zijn immers opgelaaid. Mogelijk gooit Trump zijn eigen ruiten in.

Als we de peilingen mogen geloven is Biden nog steeds de favoriet als het gaat om de aankomende Amerikaanse verkiezingen. Als gevolg van de coronacrisis is Trump behoorlijk wat van zijn aanhangers verloren. Maar, in het jaar 2016 hebben we geleerd dat peilingen ook maar peilingen zijn. De verkiezingen vinden in november plaats en in enkele maanden tijd kan er nog veel veranderen.

Komt de Amerikaanse economie in een groeivertraging terecht?

Amerikaanse schuldenberg

De Amerikanen kunnen zich op dit moment beter focussen op een ander probleem. De schuldenberg loopt immers in een hard tempo op. Volgens de verwachtingen zal de Amerikaanse staatsschuld nog dit jaar stijgen tot 101% van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Volgend jaar loopt dit volgens de economen van Piper Sandler op tot 108% van het BBP.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat we een dergelijk verschijnsel in het verleden ook hebben gezien bij de Japanse en Italiaanse staatsschuld. De Japanse staatsschuld wist in 1995 uit te komen tot boven het Japanse BBP en de Italianen wist in 2008 die teleurstellende mijlpaal te behalen. Het gevolg was dat beide economieën stil kwamen te liggen. En ook die economieën waren de jaren daarvoor ‘booming’. De Amerikanen zijn dus gewaarschuwd.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.