fbpx

Een van de uitblinkers van het jaar 2014 is zonder twijfel de dollar. De Amerikaanse valutamunt wist in korte tijd flink in waarde te stijgen. Vooral na de zomer brak de dollar past echt door. Voor de Amerikanen is het nu goedkoper geworden om producten te importeren. Er zitten echter ook nadelen aan de stijgende dollar.

Zo wordt het simpelweg voor de Amerikaanse producten moeilijker om te exporteren. De vraag zal immers afnemen omdat buitenlanders meer geld op tafel moeten leggen om aan een product uit Amerika te komen.

Uiteraard zal dit effect de komende maanden zichtbaar moeten gaan worden. De komende bedrijfsresultaten zullen aantonen of de export daadwerkelijk is gedaald. De meeste waarnemers waarschuwen ons daar in ieder geval wel voor.

Is de stijgende dollar voordelig?

Er zitten natuurlijk voor- en nadelen verboden aan de stijgende dollar. Voor een aantal groeilanden vormt de stijgende dollar echter een serieuze bedreiging. Meerdere groeilanden hebben namelijk geld geleend van de Amerikaanse overheid. En uiteraard moeten deze landen op dit moment meer geld neerleggen om deze rente af te betalen.

De groeilanden zouden dus graag zien dat de dollar zou ophouden met haar opwaartse beweging. Het is echter nog maar de vraag of dat daadwerkelijk gaat gebeuren. Zodra de FED de rente gaat verhogen kan de stijging pas echt gaan beginnen.

Wij hebben het afgelopen jaar een rendement behaald van +156%

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.