fbpx

De afgelopen tijd is er veel gesproken over het zogenoemde ‘V-herstel’. Daar is sprake van indien de economie vanaf dit punt hard zou opveren. Die opleving zou bijna net zo snel moeten verlopen als de economische neergang. Steeds meer economen zetten hun vraagtekens bij dat gedroomde V-herstel. Morgan Stanley is echter een stuk optimistischer gestemd en maakt de vergelijking met het jaar 2009.

Volgens de analisten van Morgan Stanley zijn er op dit moment vergelijkingen te trekken met het jaar 2009. Het verschil is alleen dat deze beursdaling, en de daaropvolgende recessie, een stuk sneller verloopt dan tijdens de financiële crisis het geval was. In het jaar 2009 vond er op de financiële markten een trenddraai plaats en daarmee liepen de beurzen beduidend voor op het economische herstel.

Gaat het jaar 2009 zich herhalen?

Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank lopen de financiële markten in het merendeel van de gevallen voor op de reële economie. Zo dalen de beurzen over het algemeen ook eerder dan dat de economie in een recessie belandt.

V-herstel

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley, is te zien dat er op dit moment een duidelijk verschil waarneembaar is tussen de koers van de S&P 500 index en de onderliggende winstverwachtingen. Daar was echter in beginsel in het jaar 2009 ook sprake van. Niet veel later werden de groeiverwachtingen naar boven toe bijgesteld. En volgens Morgan Stanley ligt deze keer hetzelfde scenario op tafel.

Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.