fbpx

Het zijn bijzondere tijden voor de oliemarkt. Gisteren wist de prijs voor een vat ruwe olie te dalen tot onder de 0-grens. Nog nooit eerder hebben we dit meegemaakt. Dit gaat overigens niet over de normale olieprijs, maar over het oliecontract dat vandaag afloopt. En die daling heeft alles te maken met het gebrek aan opslag.

Vandaag loopt het oliecontract van mei af. Het probleem is alleen dat de meeste olieopslagen op dit moment vol liggen. Met andere woorden zullen er gerust beleggers zijn die vaten ruwe olie willen afnemen, maar die het simpelweg nergens kunnen opslaan. Dit opslaggebrek is tijdens de afgelopen weken ontstaan als gevolg van het grotendeels wegvallen van de vraag naar olie.

Handelaren lozen massaal oliecontracten door gebrek aan opslag

Het gevolg van dit alles is dat de verhandelaars zo snel mogelijk van hun oliecontract af willen. Op het moment dat je de olie immers nergens kan opslaan, heb je er ook niets aan. Dat is de reden waarom de prijs voor een vat ruwe olie gisteren wist te dalen naar $ 1,50. Even later daalde de prijs zelfs onder de 0-grens. Met andere woorden: je kreeg betaald voor afname van een vat ruwe olie!

Deze grafiek maakt duidelijk dat het coronavirus ook grote gevolgen heeft voor de oliemarkt. Het probleem van het overaanbod op de oliemarkt wordt pijnlijk zichtbaar nu ook de vraagkant voor een groot deel wegvalt. En de kans is groot dat ook de komende tijd de vraag naar olie onder druk zal blijven staan. En met een gelijkblijvend aanbod loopt de oliemarkt in dat geval blijvende schade op.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.