fbpx

Als gevolg van de coronacrisis krijgt de oliemarkt harde klappen te verduren. De dalende olieprijs verhoogt de kans op een grote faillissementsgolf binnen de oliesector. Met name de Amerikaanse oliebedrijven lopen gevaar. De OPEC probeert er alles aan te doen om de oliemarkt intact te houden. De vraag is echter of dat wel gaat lukken.

Enkele maanden geleden kregen we met de merkwaardige situatie te maken dat je geld toe kreeg indien je een vat ruwe olie zou afnemen. Dit tijdelijke prijseffect werd veroorzaakt door een groot aanbod aan olie, met daar tegenover een lage vraag. Daarnaast waren alle opslagplaatsen vol en dat zorgde dus voor de zogenoemde ‘oliedumping’.

Zelfs een hoge olieprijs biedt op dit moment geen uitweg

De organisatie van olielanden (OPEC) liet onlangs weten dat de olieproductie drastisch teruggeschroefd zal worden. De Russen waren daar eerst sceptisch over, maar de Amerikanen hebben het voor elkaar weten te krijgen dat Rusland ook meedoet.

olieproductie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de OPEC haar worden heeft omgezet in daden. De huidige olieproductie in de wereld ligt op het laagste niveau sinds het jaar 1991. Deze lage productie moet er voor zorgen dat de oliemarkt in evenwicht blijft (aanbod versus vraag). Het gevolg is alleen wel dat de oliebedrijven ook minder olie kunnen verkopen. En in dat geval kan zelfs een relatief hoge olieprijs geen oplossing bieden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.