fbpx

Donald Trump is op oorlogspad geslagen. Zo legde hij tijdens de afgelopen weken onder andere importheffingen op aan Europese en Chinese producten. De Europeanen en de Chinezen sloegen overigens met gelijke munt terug. Op dit moment wordt met name China geraakt door Trump. Maar, is dat effect echt zo groot?

Trump liet tijdens zijn verkiezingscampagne al doorschemeren dat hij niet bepaald gecharmeerd was van de Chinezen. Zo betichtte hij de Chinezen onder andere van diefstal van Amerikaanse intellectuele eigendommen. Wat dat betreft had het Amerikaanse volk dus kunnen verwachten dat Trump dit handelsbeleid zou gaan voeren op het moment dat hij president zou worden.

Effect van importheffingen blijft uit door waardedaling Yuan

Ondanks de tal van importheffingen die zijn opgelegd aan Chinese producten, lijkt het effect voorlopig nog niet erg groot te zijn. En dat het gewenste effect (voor Trump) voorlopig uitblijft, heeft te maken met de waardedaling van de Chinese munt. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Investing, is te zien dat de Yuan in een vrije val is beland.

En als gevolg van de waardedaling van de Chinese munt wordt het voor Amerikaanse bedrijven goedkoper om producten uit China te halen. Ze hoeven immers minder dollars voor het betreffende product neer te leggen. De opgelegde importheffingen zorgen er uiteraard voor dat het voor deze Amerikaanse bedrijven weer wat duurder wordt om te importeren uit China, maar in sommige gevallen weegt dat niet op tegen het valutavoordeel.

Gezien de daling van de Yuan is het niet verwonderlijk dat Trump nu de Chinese overheid beschuldigd van het devalueren van hun eigen munt om op die manier een concurrentievoordeel te behalen.

Grafiek bron: Investing

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.