fbpx

De economie van de eurozone kromp in het eerste kwartaal met 3,8% in vergelijking met de laatste drie maanden van 2019. Het eurogebied, dat 19 landen telt, is zwaar getroffen door de coronapandemie. Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië zijn de vier grootste euro-economieën en zij behoren tegelijkertijd ook tot de 6 zwaarst getroffen landen door het virus.

Italië was het eerste land dat werd afgesloten met een landelijke lockdown die op 10 maart werd opgelegd, wat suggereert dat de gegevens over Q2 significant veel slechter zullen zijn dan de cijfers van Q1.

In de grafiek hieronder is te zien dat deze krimp nu al groter is dan in het slechtste kwartaal van de financiële crisis. Hierbij staat 0 voor het gelijk blijven van het BBP (bruto binnenlands product) ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

krimp-eurozone

Bron: tradingeconomics.com – Euro Area GDP Growth Rate

Frankrijk in technische recessie

De Franse economie kromp in de eerste drie maanden van 2020 met 5,8% in vergelijking met het laatste kwartaal van 2019. Dit is de sterkste daling ooit gemeten (cijfers beschikbaar vanaf 1949).

De op één na grootste economie van de EU is in het laatste kwartaal van 2019 met 0,1% gedaald en twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp zorgen ervoor dat Frankrijk nu in een technische recessie zit.

Frankrijk zal vanaf 11 mei een aantal lockdown maatregelen versoepelen. Analisten hebben echter hun bezorgdheid geuit over het feit dat Parijs voor grotere economische uitdagingen staat dan buurland Duitsland. De verwachting is dat door de strengere lockdown maatregelen, de grotere dienstensector én de minder grote fiscale overheidsinterventies Frankrijk slechter zal herstellen dan Duitsland.

Duitsland ligt op koers voor ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog

Duitsland wordt desalniettemin ook hard geraakt door de pandemie. Duitse detailhandelsverkopen in maart zijn het snelst gedaald sinds januari 2007. Het Duitse bureau voor de statistiek zei donderdag dat de maandelijkse detailhandelsverkopen tijdens de eerste maand van dit jaar met maar liefst 5,6% zijn gedaald.

Duitsland heeft eind april een aantal detailhandelszaken heropend, maar de regering zei woensdag dat het land op schema ligt voor de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Berlijn heeft zijn prognose voor het BBP voor 2020 verlaagd tot -6,3% ten opzichte van een schatting in januari van +1,1%.

Afbeelding van Hans Braxmeier via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Ashkan Baghani heeft diepgewortelde passie voor financiële markten en beleggen. Als een van onze vertrouwde columnisten neemt hij ons geregeld mee in zijn gedachten.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.