fbpx

Sinds medio 2016 stijgen de rentes al op de Amerikaanse staatsobligaties. Dit heeft alles te maken met de sterk groeiende Amerikaanse economie en het hardere monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De vraag is alleen of de rentestanden nog verder kunnen gaan stijgen of dat een plafond bereikt is. Mocht dat laatste het geval zijn, dan kunnen er zware beurstijden gaan aanbreken.

De Amerikaanse centrale bank (Fed) ligt op schema om dit jaar nog twee renteverhogingen door te voeren. Toch is het nog maar de vraag of dat daadwerkelijk gaat gebeuren. Donald Trump heeft namelijk de druk op de monetaire beleidsmakers opgevoerd door te stellen dat de renteverhogingen niet goed zijn voor de Amerikaanse economie. Uiteraard hoort de Fed onafhankelijk te handelen, maar in de praktijk loopt dit vaak anders.

Rente op 10-jarige staatsobligatie waarschuwt voor nieuwe Bear Market

Inmiddels is de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie opgelopen richting de grens van 3%. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat de rente op de 10-jarige staatsobligatie al bijna 40 jaar daalt.

Mocht het verleden een goede maatstaf zijn voor het voorspellen van de toekomst, dan is deze grafiek het ‘ultieme hulpmiddel’. Tijdens de laatste twee beurstoppen, in 2000 en 2007, werden beleggers immers tijdig gewaarschuwd voor het onheil dat er aan zat te komen. Tijdens beide keren wist de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie namelijk al vroegtijdig van richting te veranderen (na confrontatie met de weerstandslijn).

En de weerstandslijn is nu opnieuw bereikt. Moeten we binnenkort vrezen voor een nieuwe Bear Market?

Grafiek bron: StockCharts

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.