fbpx

Er is een heftige strijd ontstaan tussen Washington en Beijing. Donald Trump handhaaft op dit moment een agressief handelsbeleid waarbij er weinig ruimte is voor onderhandelingen. Zo probeert hij China aan banden te leggen om een tal van importheffingen aan Chinese producten op te leggen. Zijn opstelling tegenover China is alleen een stuk gevaarlijker dan op dit moment wordt aangenomen.

China is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot de op één na grootste economie van de wereld. Volgens diverse prognoses gaat het zelfs niet lang duren alvorens de Chinese economie de Amerikaanse economie voorbij gaat als grootste economie ter wereld.

Chinese investeringen in Amerika drogen op

Het probleem is dat Trump mogelijk de kracht van China onderschat. Los van het feit dat de Chinezen een groot deel van de Amerikaanse staatsobligaties in handen hebben, zijn ze ook van groot belang voor de investeringen. En juist die investeringen staan op dit moment onder druk. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de Chinezen tijdens de eerste 6 maanden ‘slechts’ 2 miljard dollar hebben geïnvesteerd in Amerikaanse bedrijven.

Vorig jaar werd er nog voor bijna 30 miljard dollar geïnvesteerd in het Amerikaanse bedrijfsleven. Het jaar daarvoor stond de teller zelfs op 45 miljard dollar. Als de trend van de afgelopen maanden zich ook de komende maanden voortzet, dan komt de teller op een historisch laag getal terecht.

Aangezien investeringen een sterk positieve bijdrage hebben aan de economische groei, kan Trump dus last gaan krijgen van zijn eigen gevoerde handelsbeleid. China buitenspel zetten lijkt niet bepaald de slimste oplossing te zijn.

Hoofdafbeelding bron: Flickr – Gage Skidmore

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.