fbpx

Volgens economen bevinden we ons op dit moment in de late fase van de economische cyclus. Een dergelijke fase kenmerkt zich door lage werkloosheid, hoog consumentenvertrouwen en stijgende inflatie. Als we ons inderdaad binnen de late fase van de economische cyclus bevinden, dan betekent dat helaas weinig goeds. In dat geval zijn er namelijk zware tijden op komst.

De groei van de wereldeconomie werd onlangs opnieuw door het IMF naar beneden toe bijgesteld. De handelsspanningen in de wereld leiden er toe dat de economische groei onder druk komt te staan. Toch weet de VS zich goed staande te houden in deze onzekere tijd. Of is er onderhuids wel enige zwakte waarneembaar?

Vraag naar auto’s daalt terwijl het aanbod stijgt

Wij lieten vorige week al weten dat de Amerikaanse shutdown een groot gevaar is voor de groei van de Amerikaanse economie. Dit blijkt onder andere uit de Michigan Consumer Sentiment Index die afgelopen maand de grootste daling te verwerken kreeg sinds 2013. Toch is dat niet het enige kleerscheurtje dat zichtbaar is geworden.

Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat steeds minder Amerikaanse huishoudens auto’s kopen. En die trend is al twee jaar licht dalend. Toch was de productie van auto’s nog nooit zo groot.

Over het algemeen lopen de huishoudens voor op de productie van auto’s. Wat dat betreft zou het niet vreemd zijn als de autoproductie de komende maanden ook een duikvlucht neemt. En als dat gebeurt, kan het ook snel bergafwaarts gaan met de Amerikaanse economie. In het verleden kon er immers een sterk verband getrokken worden tussen de autoproductie en de groei van de economie.

Of is het deze keer anders?

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – Greyerbaby

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.