fbpx

De afgelopen weken heb ik een zijlijnpositie ingenomen wat betreft het schrijven van diepgaande analyses. Soms is het goed om even afstand te nemen van de markt, om er vervolgens weer met een frisse blik tegenaan te kijken. Overigens had ik u de afgelopen weken weinig nieuwe dingen kunnen vertellen; in 2014 vertelde ik u al dat ik voor de Duitse index een koersdoel voor ogen had van 12.000 punten.

Op de dag van vandaag zijn we nog ongeveer 1000 punten van dit koersdoel verwijderd. De komende tijd blijf ik dus positief gestemd over de aandelenmarkten.

Bij sommige mensen begint de twijfel inmiddels toe te nemen. Zij houden in hun hoofd rekening met een scenario waarbij Griekenland de Eurozone zal gaan verlaten. De vraag is echter hoe ver dit al in de koersen verwerkt zit? Een normaal mens zou zeggen dat deze mogelijke ‘Grexit’ nog helemaal niet in de koersen verwerkt zit; we bewegen immers op recordhoogte.

Toch moeten we er rekening mee houden dat deze mogelijke scenario’s boven ons kunnen liggen. De zogenaamde ‘Zwarte Zwaan’ weten wij mensen altijd pas achteraf waar te nemen. Nog bijzonderder dan de Zwarte Zwaan vind ik onze arrogantie. Zodra we namelijk te maken krijgen met het hoogst onwaarschijnlijke weten we allemaal oorzaken te vinden die uiteindelijk tot deze Zwarte Zwaan hebben geleid. Wanneer leren we eens dat we een Zwarte Zwaan niet kunnen voorspellen, en dat het dus helemaal geen zin heeft om daarop te speculeren?

We kunnen echter wel rekening houden met het hoogst onwaarschijnlijke, dit kunnen we bijvoorbeeld doen door middel van een Stop Loss. Vergeet daarom ook nooit het belang van de Stop Loss!

Hoe gaat het met de Duitse index?

Om niet te ver af te dwalen wil ik nu snel naar de grafiek van de Duitse index gaan. Op de weekgrafiek is zichtbaar dat we duidelijk te maken hebben met een stijgende trend. Ligt er op dit moment een gevaar op de weg? We beschikken nou eenmaal niet over een brein die ons de toekomst kan uitwijzen, maar we kunnen wel zien dat de spanningsmeter de 70-lijn genaderd is. Dit geeft aan dat de stijging wellicht iets te snel is gegaan.

Op de maandgrafiek is zichtbaar dat het plaatje voor de lange termijn er nog steeds prima uitziet. De daling van oktober 2014 heeft er voor gezorgd dat het oude uitbraak niveau opnieuw werd getest.
Op dit moment houd ik daarom nog steeds vast aan mijn koersdoel van 12.000 punten. Mochten we wel te maken krijgen met een Zwarte Zwaan, dan kan ik nog altijd een beroep doen op mijn Stop Loss!

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.