We leven op dit moment in economische voorspoed. Tenminste, dat is het plaatje dat de overheden ons graag doen voorspiegelen. We worden overspoeld met opbeurende economische cijfers en volgens de ‘betrouwbare’ economen ziet de toekomst er kortweg fantastisch uit. Het ware plaatje laat helaas een compleet ander beeld zien.
De financiële crisis staat bij een groot deel van de mensen voor hun hele leven op het netvlies gebrand. Nog nooit werd de wereldeconomie geconfronteerd met een crisis van dergelijke omvang. Het probleem van de rommelhypotheken dat in de VS oorspronkelijk was gevormd, werd overal ter wereld pijnlijk gevoeld. Dat had dan weer te maken met het feit dat de Amerikaanse banken de rommelhypotheken op de financiële markten brachten door middel van derivaten. En helaas waren ook de Europese banken zo dom om deze rommelhypotheken in bezit te nemen.
Dit is het ware beeld van de Amerikaanse economie
Die rampzalige crisis ligt gelukkig achter ons en we mogen nu weer met opgeheven hoofd naar de toekomst kijken. Maar, is dat wel echt zo?
Op de bovenstaande grafiek is de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product in beeld gebracht. De Amerikaanse economie is voor veel landen een groot voorbeeld aangezien de Amerikanen al enkele jaren aan een mooi tempo weten te groeien.
Het daadwerkelijke plaatje ziet er helaas een stuk minder rooskleurig uit. Op de tweede grafiek is namelijk te zien dat de economische groei van de afgelopen jaren gefinancierd is door middel van overheidsuitgaven.
Er moeten zelfs meer dollars neergelegd worden voor één dollar economische groei. En als gevolg hiervan is de Amerikaanse overheidsschuld als percentage van het Amerikaanse BBP tijdens de afgelopen jaren gestegen.
Dan zijn er natuurlijk nog mensen aanwezig die beweren dat dit percentage de komende jaren zal gaan dalen aangezien de Amerikaanse centrale bank gestopt is met het stimuleringsprogramma. Deze mensen hebben het helaas mis. Als gevolg van het overheidsbeleid van Donald Trump zullen de overheidsschulden harder stijgen dan de groei van het Amerikaanse BBP. Met juist een stijgend percentage tot gevolg.
Als Trump zijn bevolking het ware verhaal wil vertellen, moet hij niet alleen Tweeten over de geweldige Amerikaanse macrocijfers. Hij moet dan namelijk ook vertellen hoe deze economische groei ‘kunstmatig’ gecreëerd wordt.
Fout: Contact formulier niet gevonden.
Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.