fbpx

De Amerikaanse overheid zit al bijna een maand op slot. Het gevecht tussen de Republikeinen en de Democraten heeft tot nu toe alleen maar verliezers opgeleverd. Daarnaast laat de Amerikaanse economie al de eerste tekenen van zwakte zien. Het is duidelijk dat Trump duidelijk de effecten van de shutdown onderschat.

De Republikeinen en Democraten worden het maar niet eens over de overheidsbegroting. Trump wil miljarden dollars hebben voor de bouw van een immense muur die een einde moet maken aan de toevoer van Mexicanen. De Democraten zien geen heil in deze muur en daardoor zit de overheid nu al bijna een maand op slot.

Amerikaanse shutdown heeft grote economische gevolgen

Kredietbeoordelaar Fitch liet vorige week al weten dat de kredietwaardigheid van de VS naar beneden kan worden bijgesteld als de shutdown aanhoudt. Volgens de kredietbeoordelaar leidt de Amerikaanse shutdown tot veel economische schade.

En die schade begint ondertussen steeds zichtbaarder te worden. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de Michigan Consumer Sentiment Index tijdens de afgelopen maand met bijna 8 punten omlaag vloog. Deze index kan gezien worden als meetinstrument voor het vertrouwen dat de Amerikanen hebben in de toekomst. En dat vertrouwen is tijdens de afgelopen maand gedaald naar het laagste niveau sinds 2016.

Op de tweede grafiek, wederom afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat dit de grootste maandelijkse daling is sinds begin 2013. En aangezien het consumentenvertrouwen een sterke correlatie vertoont met de consumentenuitgaven, moeten we deze ontwikkeling uiterst serieus nemen. Zeker omdat de Amerikaanse economie afhankelijk is van de binnenlandse bestedingen. En die bestedingen zouden de komende tijd wel eens onder druk kunnen komen te staan.

Hoofdafbeelding bron: Flickr – NPCA Photos

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.