fbpx

Een jaar geleden ging er een ware schokgolf door de wereld heen. De man met het fel geblondeerde kapsel ging er met de overwinning vandoor. En dat was iets wat maar weinig mensen hadden zien aankomen. De beleggers mogen niet klagen, want in vergelijking met een jaar geleden staan de beurzen flink hoger. Maar, wat als beleggers de kracht van Trump overschatten?

Aanvankelijk werd Trump gezien als een bedreiging voor de markten. Dit was niet bepaald verwonderlijk te noemen, want Trump liet tijdens zijn verkiezingscampagne meermaals weten dat de aandelenmarkten volgens hem veel te hoog stonden. Inmiddels is de president van de VS in zijn nopjes met de resultaten die behaald worden op Wall Street, want regelmatig kan hij het niet laten om een positieve Tweet over de markten naar buiten te brengen.

Wat als Trump zijn beloftes niet kan waarmaken?

De beleggers zijn Trump met name gaan waarderen door zijn economische hervormingsplannen. Onder andere zijn veelbesproken belastingplan moet er voor gaan zorgen dat Amerikaanse bedrijven meer winst na belasting overhouden. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, is ook te zien dat de S&P 500 index op dit moment een stuk hoger noteert dan de huidige winsten na belasting ondersteunen. Beleggers anticiperen dus al duidelijk op de gedroomde belastingverlaging van Trump.

Op de tweede grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat we de verwachtingen van Trump wellicht met een korreltje zout moeten nemen. De economische groeiverwachtingen van Donald Trump afgezet tegenover die van de economen lopen namelijk behoorlijk uiteen. En normaal gesproken zouden de economen de situatie beter kunnen beoordelen.

Deze grafieken maken duidelijk dat de markt op dit moment sterk overtuigd is van de mooie woorden van Trump. Toch is het nog maar de vraag of hij al zijn beloftes in vervulling kan laten gaan. Op het moment dat dit niet lukt, ziet de toekomst er ineens een stuk minder rooskleurig uit. En dat doemscenario zal dan ook gaan neerdalen op de markten.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.