fbpx

De centrale banken proberen er op dit moment alles aan te doen om een harde val van de economie te voorkomen. De Amerikaanse centrale bank voert op dit moment zelf een agressief monetair beleid. Tijdens de afgelopen weken wist de balanspositie van de Fed met meer dan 2 biljoen dollar in waarde te stijgen. En dat agressieve opkoopbeleid kan ook gevolgen gaan hebben voor de dollar.

Enkele maanden geleden had niemand kunnen voorspellen dat de wereldeconomie door een virus zo hard getroffen zou gaan worden. Met de week worden de economische voorspellingen naar beneden toe bijgesteld. Het wordt steeds duidelijker dat we niet snel hoeven te rekenen op de terugkeer naar de ‘oude’ situatie. Het heeft er alle schijn van dat de maatschappij blijvende schade oploopt als gevolg van dit virus.

Het beleid van de Fed kan grote gevolgen gaan hebben voor de dollar

Volgens de analisten van Nordea and Macrobond gaat de Fed op dit moment wel heel ver. Het opkoopbeleid van de Amerikaanse centrale bank kent op dit moment geen grenzen. Amerikaanse staats- en bedrijfsobligaties worden op dit moment grootschalig opgekocht. Het gevolg is dat de waarde van de balanspositie van de Fed in enkele weken tijd exponentieel is gestegen.

Dit ruimhartige monetaire beleid kan echter op den duur grote gevolgen gaan hebben voor de dollar. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea and Macrobond, te zien dat er al jaren sprake is van een sterke correlatie tussen de EUR/USD enerzijds en het verschil tussen de balansposities van de ECB en de Fed anderzijds. En deze grafiek voorspelt dat de EUR/USD de komende maanden fors gaat stijgen.

Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.