fbpx

De loongroei begint in de Westerse wereld langzaam maar zeker aan te trekken. Eigenlijk is het startsein voor stijgende lonen vorig jaar al gegeven. In de VS begint deze trend nu serieuze vormen aan te nemen, want daar bedraagt de jaarlijkse loongroei nu al ongeveer 3%. Vormt dat een bedreiging voor bedrijven met hoge arbeidskosten?

Er valt een scheiding te maken tussen bedrijven waarbij de kosten voor het grootste deel uit arbeidskosten bestaan en bedrijven waarbij de arbeidskosten slechts een klein deel van de kosten innemen. Dat noemen we in de volksmond ook wel arbeids- en kapitaalintensieve bedrijven. Zo zijn er genoeg technologiebedrijven waarbij de arbeidskosten procentueel gezien laag zijn omdat het werk grotendeels door machines wordt verricht (kapitaal).

Loongroei hoeft geen bedreiging te zijn voor bedrijven

Aangezien de loongroei in de VS op dit moment sterk in de lift zit, zou je denken dat de arbeidsintensieve bedrijven hieronder te leiden hebben. Maar, op de beurs verloopt vaak alles net een beetje anders. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven met hoge arbeidskosten (als % van de kosten) al twee jaar een betere prestatie weten af te leveren dan de bedrijven met lage arbeidskosten.

Een sterke loongroei hoeft dus niet direct een bedreiging te zijn voor bedrijven. Het belangrijkste is wel dat deze bedrijven de stijgende lonen kunnen opvangen door het verhogen van de verkoopprijzen. Met uiteraard een stijgende inflatie tot gevolg.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – sallyjermain

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.