fbpx

Wanneer moet ik beginnen met beleggen? Met de spaarrentes laag en de AEX hoog is het een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. Wellicht kun je namelijk iets beters met je geld doen dan het te laten staan op je spaarrekening.

Overweeg je om aandelen te kopen, dan helpen we je graag op weg met de volgende tips.

Beleggen kan ook met kleinere bedragen

Het is een groot misverstand dat je alleen maar kunt beleggen met veel geld. Bij veel beursplatformen kun je al beginnen met een klein bedrag. Bijvoorbeeld door 100 euro te beleggen. Let wel goed op de kosten, want deze kunnen per aanbieder sterk verschillen. Wanneer je kleine bedragen gaat beleggen, zullen de kosten namelijk relatief hoog zijn.

Wanneer beginnen met beleggen

Met beleggen zijn er geen garanties, je weet nooit hoeveel winst je kunt maken. Of vandaag of morgen een goed instapmoment is, daar heeft dan ook niemand een goed antwoord op. Stijgt de beurs, dan ben je misschien morgen te laat omdat deze dan alweer is gestegen. Omgekeerd is het eigenlijk hetzelfde. Staat de index laag en lijkt het een goed moment, dan kan deze ook nog veel dieper gaan.

Een wijs gezegde is die van de Chinees Confucius: “Het beste moment om een boom te planten is tien jaar geleden”. Wanneer je wilt beginnen met aandelen, dan kun je daar het beste niet te lang mee wachten.

Spreiding door periodiek in te leggen

Het allerbeste moment om te beginnen met beleggen is vooraf nooit in te schatten. Je kunt daarom het beste beginnen met vaker inleggen van kleinere bedragen dan in één keer een groot bedrag te investeren. Je spreidt daarmee je kansen en dat maakt het risico op een slecht resultaat kleiner.

Meer risico of juist op safe?

Ben je bereid om wat meer risico te nemen, dan is een offensieve beleggingsstrategie misschien iets voor je. Het is een strategie waarin je wat meer aandelen dan obligaties hebt en het kan zijn dat je op korte termijn verlies maakt, maar op de lange termijn heb je kans op een hoger rendement. Speel je liever op safe? Denk dan na over een defensieve strategie, met bijvoorbeeld meer obligaties.

beginnen met beleggen

Meer leren over beleggen?

Wanneer je zeker weet dat je aandelen wilt kopen, maar je zou wel graag meer willen leren over beleggen op de beurs met een goed rendement, dan kun je je natuurlijk eerst meer verdiepen in de hele wereld rond het beleggen voordat je aan de slag gaat.

Beursadviezen.com helpt je als particuliere belegger om het optimale rendement uit je beleggingen te kunnen halen. Dat doen we met onze unieke onderzoeken en door je inzicht te geven in onze beleggingsportefeuille.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.