fbpx

Volgens diverse kenners zullen we langzaam maar zeker moeten wennen aan het ‘nieuwe normaal’. Tot het moment dat er een vaccin voor het coronavirus is gevonden, moeten we rekening houden met een beperking van onze bewegingsvrijheid. En dat kan ook effect hebben op onze productiviteit.

productiviteit

Recent verschenen er dramatische cijfers over de productiviteit in de Eurozone. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van IHS Markit, is de forse daling in beeld gebracht. De huidige stand is zelfs nog lager dan tijdens de financiële crisis het geval was.

Een lagere productiviteit kan funest zijn voor de economie

Enerzijds is deze daling te wijten aan het feit dat bij veel industrieën de productie tot stilstand is gebracht. Op het moment dat die industrieën weer opstarten, zou dat normaliter ook moeten resulteren in een stijging bij de productiviteit. Want die productiviteit is er nu niet, omdat er simpelweg geen productie is.

Anderzijds brengen de coronavoorzorgsmaatregelen de nodige productiviteitsproblemen met zich mee. Zo hebben diverse werknemers last van het thuiswerken. Ook dit kan een negatief effect hebben op de productiviteit. Daarnaast moeten bijna alle werknemers rekening houden met de afstandsmaatregelen. En met name op de productievloer brengt dat de nodige inefficiënties met zich mee. Wat we niet moeten vergeten, is dat een lagere productiviteit uiteindelijk funest is voor de economie.

Hopelijk blijven we dus niet lang in het ‘nieuwe normaal’ zitten.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.