fbpx

In het jaar 2014 kregen we te maken met de uit de hand gelopen ruzie tussen het Westen en Rusland. Zoals u weet betraden Russische troepen Oekraïne binnen en als gevolg daarvan kwam de Krim in handen van Rusland. Uiteraard kwam het Westen hier tegen in opspraak.

De daden van Rusland werden uiteraard niet getolereerd door de beleidsmakers uit het Westen. Na lang overleg hebben zij er voor gekozen om economische sancties aan Rusland op te leggen. De meeste burgers waren het er over eens dat die sancties weinig zouden helpen.

Ze werden zelfs boos omdat als gevolg van deze sancties de handel werd beperkt tussen bijvoorbeeld Rusland en Europa. Europese bedrijven die in Rusland actief waren werden daardoor hard geraakt. Helemaal toen ook de Russische regering op haar beurt ons economische sancties oplegde.

Rusland zit diep in de problemen

Toch lijken de economische sancties eindelijk effectief te zijn. De Russische valutamunt is de afgelopen maanden flink gedaald en Rusland komt steeds meer in geldnood. De Russische economie is in een vertraging terecht gekomen en de verwachting is zelfs dat ze volgend jaar te maken gaan krijgen met een recessie.

Op de grafiek hierboven kunnen we zien dat we ons helemaal niet zoveel zorgen hoeven te maken. De meeste Europese landen zijn voor minder dan 1 procent van het BBP afhankelijk van de export naar Rusland. Alleen Duitsland ziet de export een aantal procenten dalen, maar ook daar blijft de schade beperkt.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.