fbpx

Mogelijk komt er deze keer geen ‘hertest’

Uit onderzoek van Morgan Stanley Research blijkt dat een deel van de beleggers nog wacht op een zogenoemde ‘hertest’. In dat geval zou het dieptepunt uit maart opnieuw getest moeten worden. Als de beurzen dan vanaf dat dieptepunt opveren, is er officieel sprake van een ‘positieve hertest’ en een ‘dubbele bodem’. En dat wordt met name door de technische beleggers gezien als een goed teken.

Toch vragen de analisten van Morgan Stanley zich af of die hertest er deze keer wel gaat komen. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat het huidige koersplaatje erg veel lijkt op het koersplaatje dat we zagen in het jaar 1929. En destijds vond er ook geen hertest van het dieptepunt plaatsWellicht wacht een deel van de beleggers dus tevergeefs op een hertest.

Oliemarkt is nog lang niet in evenwicht

Onlangs werd duidelijk dat Rusland en Saoedi-Arabië binnenkort een poging gaan wagen om nader tot elkaar te komen. Het doel is om de olieproductie terug te dringen zodat de balans tussen vraag en aanbod op de oliemarkt weer enigszins terugkeert.

De kans is echter klein dat de oliemarkt binnenkort weer in evenwicht is. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, is namelijk te zien dat de vraag naar olie tijdens het afgelopen kwartaal aan het snelste tempo ooit gedaald is. Nog nooit eerder kreeg de oliemarkt zo’n grote klap te verduren. Wat dat betreft lijkt het opwaartse potentieel voor de olieprijs dus minimaal te zijn.

De Fed heeft het monetaire gaspedaal stevig ingedrukt

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Research, is te zien dat de Fed op dit moment al voor meer waarde aan Amerikaanse staatsobligaties heeft opgekocht dan we tijdens elk van de voorgaande stimuleringspakketten hebben gezien. Terwijl de voorgaande steunpakketten qua duur tussen de 65 en de 110 weken lagen. Het huidige steunpakket is nog geen maand onderweg. Volgens de analisten van Bank of America zal de Fed naar alle waarschijnlijkheid voor minstens 1.800 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties gaan opkopen. Dit is een ongekend groot bedrag dat we nog nooit eerder hebben gezien. Daarnaast zal de Amerikaanse centrale bank ook nog grootschalig bedrijfsobligaties gaan opkopen. Tot slot moeten we de financiële injecties op de repomarkt niet onderschatten.

“Het economisch herstel zal sneller verlopen”

Volgens de economen van JP Morgan moeten beleggers rekening houden met een nieuwe crisis. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van JP Morgan, is te zien dat de economen van de zakenbank rekenen op een hardere krimp bij het wereldwijde bruto binnenlands product dan we in het jaar 2008 gezien hebben. Ondanks deze ‘doemvoorspelling’ is er ook nog goed nieuws te vertellen. JP Morgan verwacht namelijk dat het herstel deze keer veel sneller zal gaan. Dit is voor een groot deel te danken aan de actieve houding van de centrale banken en de overheden. Maar, op korte termijn zal de pijn goed voelbaar zijn.

Het aantal Amerikaanse werklozen zal fors stijgen

Vorige week vrijdag bleek dat het Amerikaanse werkloosheidspercentage in een maand tijd wist te stijgen van 3,5% naar 4,4%. Dit percentage zal over een maand nog veel hoger liggen, want de onderliggende cijfers zien er dramatisch uit. Zo daalde het aantal nieuwe banen aan het hardste tempo ooit.

Volgens de mannen van Nautilus Investment Research moeten beleggers op de korte termijn rekening houden met een stijgende Amerikaanse werkloosheidspercentage richting de 6%. Het aantal eerste aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen laat immers zien dat dit nog maar het begin is. En dat lijkt ook niet bepaald een goed teken voor de financiële markten te zijn.

Afbeelding van Susanne Jutzeler, suju-foto via Pixabay

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Leon Scheffel
Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.