fbpx

De kans op een snel handelsakkoord tussen de VS en China is afgelopen week gedaald tot een zeer laag niveau. Volgens kenners is de kans dat Trump de Chinese president Xi Jinping nog voor 2 maart ontmoet ‘hoogst onwaarschijnlijk’. En dat kan grote gevolgen gaan hebben, want Trump dreigde eerder al dat de VS meerdere importtarieven zal verhogen van 10 naar 25 procent indien er voor 2 maart geen deal bereikt wordt.

In de VS is de bevolking wat betreft het handelsbeleid van Trump in twee kampen onder te verdelen. Zo is er het kamp dat duidelijk achter Trump staat en zijn aanpak loven, maar aan de andere kant heb je ook de mensen die zich zorgen maken over het gevoerde beleid van Trump. Met name de economen zijn er niet gerust op dat de VS ongeslagen uit de strijd zal komen. De gevolgen mogen dan nu nog niet heel duidelijk te zien zijn bij de Amerikaanse economie, maar dat is geen garantie voor de lange termijn.

Amerikaans handelstekort loopt verder op

Opvallend genoeg importeren de Amerikanen nog steeds erg veel goederen uit China. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat er slechts sprake is van een minimale daling van 3,3% (op jaarbasis gemeten).

Daarnaast lijkt de VS op dit moment niet de handelsoorlog van China te winnen. Trump liet weten dat hij het handelstekort wilde terugbrengen, maar die is alleen maar verder opgelopen. Zo is op de bovenstaande grafiek, wederom afkomstig van The Daily Shot, te zien dat het handelstekort van de VS ten opzichte van China nu meer dan 420 miljard dollar bedraagt. En die trend is nog steeds stijgend. Met andere woorden importeren de Amerikanen nog steeds veel meer uit China dan dat ze exporteren naar China.

De vraag is dus hoe effectief het gevoerde handelsbeleid van Trump is…

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – stevepb

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.