fbpx

De Fransen wisten zich tijdens het WK in Rusland te kronen tot wereldkampioen. In ieder geval mogen de Fransen zich vier jaar lang de ‘beste van de wereld’ noemen. De Fransen wisten haast vlekkeloos de wereldbeker naar zich toe te halen. Op economisch gebied verloopt helaas niet alles zo vlekkeloos.

Emmanuel Macron werd in 2017 gezien als de ‘verlosser’ van Frankrijk. In de heftige strijd met Le Pen, wist Macron aan het langste eind te trekken. Macron wil de Franse economie weer laten werken als een goed geoliede machine. Met name binnen de arbeidsmarkt wil hij enkele drastische hervormingen doorvoeren die hem al eerder op felle kritiek kwamen te staan.

Macron heeft nog een lange weg te gaan

Tijdens de WK-finale stond Macron dansend en juichend voor Poetins gezicht te springen. De gezichtsuitdrukking van Poetin sprak daarbij boekdelen. De president van Rusland zou zich openbaar nooit zo laten gaan. De euforie die zichtbaar was bij Macron, is helaas niet terug te zien in zijn eigen land. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat het Franse consumentenvertrouwen niet heeft weten te profiteren van de WK-winst.

Eigenlijk ligt deze kwestie nog gevoeliger. Sinds de aantreding van Macron als president van Frankrijk (14 mei 2017) heeft het Franse consumentenvertrouwen veel terrein moeten inleveren. En dit heeft ook zeer zeker effect gehad op de groei van het Franse bruto binnenlands product; want volgens het Franse statistiekbureau wordt de groei geremd door zwakkere consumentenbestedingen en nationale stakingen.

Macron heeft dus nog een lange weg te gaan om de Franse economie ‘wereldkampioenwaardig’ te maken.

Hoofdafbeelding bron: Russian Presidential Press and Information Office

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.