Afgelopen week sloeg het sentiment op de beursvloer razendsnel om. Aan het begin was er nog sprake van een groot optimisme onder de beleggers, maar tijdens de tweede helft van de week verdween dat optimisme als sneeuw voor de zon. Voor het eerst sinds maart werden de wereldwijde aandelenmarkten weer geconfronteerd met stevige verliezen. Moeten we vrezen voor verdere koersdruk?
Ryan Detrick, strateeg bij LPL Research, maakt zich vooralsnog weinig zorgen over de aandelenmarkten. Volgens hem kunnen de beurzen op korte termijn geconfronteerd worden met de nodige tegenwind, maar het lange termijn plaatje ziet er volgens hem nog steeds hoopgevend uit.
Dit onderzoek voorspelt op de lange termijn gemeten stijgende beurskoersen
Tijdens het begin van vorige week noteerde 98% van de aandelen binnen de S&P 500 index boven haar 50-daagsgemiddelde. Volgens tal van analisten mochten we dus spreken van een historische overwaardering. Detrick is het daar niet helemaal mee eens. Een groot deel van de aandelen bewoog immers nog niet boven haar 200-daagsgemiddelde (amper 38%). Per saldo leverde dit een ‘spread’ op van ongeveer 53%.
Op de bovenstaande tabel zijn de voorgaande keren in beeld gebracht toen er sprake was van een grote ‘spread’ tussen het 200- en 50-daagsgemiddelde. Op korte termijn wist een dergelijke grote ‘spread’ vaak te leiden tot de nodige koersdruk. Op lange termijn gemeten ziet het beursplaatje er echter rooskleurig uit. Tijdens alle voorgaande keren noteerde de S&P 500 index een jaar later hoger. De gemiddelde stijging daarbij bedraagt 18%.
Afbeelding van Markus Winkler via Pixabay
Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.