fbpx

Tijdens de afgelopen maanden is er een beeld gecreëerd dat de Amerikanen onwijs optimistisch gestemd zijn over de toekomst. Dit blijkt in ieder geval uit de cijfers die gaan over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Deze ‘soft data’ komt helaas niet overeen met de ‘hard data’.

Als we het hebben over de ‘hard data’, dan gaat het over de werkelijke consumentenuitgaven. En die consumentenuitgaven lopen op dit moment niet in de pas met het consumentenvertrouwen. Trump kan dus wel roepen dat de Amerikanen nog nooit zo optimistisch gestemd waren, maar de bedrijven merken daar op dit moment bijzonder weinig van.

Consumentenuitgaven blijven achter op het consumentenvertrouwen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is de divergentie tussen de consumentenuitgaven en het consumentenvertrouwen in beeld gebracht. De groei van de consumentenuitgaven is zelfs tijdens de afgelopen drie jaar teruggelopen. En dat is wel opvallend, want tijdens diezelfde tijd wist het consumentenvertrouwen te stijgen naar nieuwe hoogtes.

Deze grafiek maakt duidelijk dat een van de beide indicatoren op dit moment verkeerd zit. Beleggers kunnen zich beter focussen op de ‘hard data’. De werkelijke uitgaven hebben immers als enige invloed op de groei van de economie.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – ahundt

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.