fbpx

De olieprijs heeft een diep spoor achtergelaten binnen de oliemarkt. Door de prijsval van de olieprijs zijn de meeste olie gerelateerde bedrijven keihard afgestraft. Niet vreemd, want een olieprijsdaling van 35% heeft grote gevolgen voor deze bedrijven. Met name als de olieprijs gedurende lange tijd zo laag blijft staan.

Het probleem binnen de oliemarkt zal bij de meeste mensen wel bekend zijn. De organisatie van olielanden (OPEC) heeft de afgelopen jaren pogingen gedaan om de balans tussen vraag en aanbod terug in evenwicht te krijgen, maar de VS lijkt nu roet in het eten te gooien. De Amerikanen zijn immers niet gebonden aan de OPEC-maatregelen en zij hebben in vier jaar tijd de olieproductie met de helft doen toenemen. Daarnaast zijn de lagere economische groeivooruitzichten een oorzaak van de recente prijsval.

Gaat de olieprijs de komende maanden weer stijgen?

Opvallend genoeg zijn de meeste strategen nog optimistisch gestemd over de winstverwachtingen van olie gerelateerde bedrijven die een plekje hebben binnen de S&P 500 index. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, zelfs te zien dat er een groot gapend gat is ontstaan tussen de voorwaartse winstverwachtingen (gemiddeld) en de olieprijs. We mogen wel spreken van een divergentie tussen beiden.

Blijkbaar rekent het merendeel van de strategen nog op een stijgende olieprijs. Een tijdelijke lagere olieprijs hoeft immers geen roet in het eten te gooien. De vraag is alleen of het hier daadwerkelijk gaat om een ‘tijdelijk probleem’.

Hoofdafbeelding bron: Pixabay – Moni49

Grafiek bron: WSJ – The Daily Shot

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.