fbpx

Het jaar 2014 kunnen we helaas niet omschrijven als het bloeijaar van de wereldwijde economie. Alleen Amerika wist een mooie prestatie neer te zetten. Toch is het moeilijk om hier echt waarde aan te hechten. Diverse waarnemers zijn immers van mening dat de groei in Amerika te danken is aan de monetaire politiek die door de FED is gevoerd.

De Amerikaanse centrale bank heeft de Amerikaanse economie immers bevloeid met dollars. Deze dollars leken in het begin weinig verschil te maken, maar de afgelopen 12 maanden is er wat dat betreft veel veranderd.

De Amerikaanse economie kan namelijk terugkijken op een mooi 2014. De meeste andere economieën kunnen dit echter niet. De zorgen in de Eurozone zijn bijvoorbeeld alleen maar groter geworden. Ook China en Japan hebben moeite om hun hoofd boven water te houden.

De wereldeconomie komt in een vertraging terecht

Op de grafiek hierboven kunnen we de prestatie van de grote economieën zien. Deze prestatie is uitgedrukt in de ‘purchasing managers index’(PMI). Deze indicator laat zien dat de wereldeconomie duidelijk in een vertraging terecht is gekomen.

Op deze grafiek is echter ook goed zichtbaar dat de Amerikaanse economie een mooie prestatie heeft neergezet. Japan daarentegen kwam in een vrije val terecht en dit resulteerde in een recessie. Het belooft in het nieuwe jaar opnieuw spannend te gaan worden.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Dit betreft een informatieve uiting en moet niet als persoonlijk beleggingsadvies geïnterpreteerd worden. Klik hier voor het verschil tussen informatie en advies.

Author

Leon Scheffel is de oprichter van Beurs Adviezen; een beurswebsite die de particuliere belegger helpt het optimale beleggingsrendement te behalen met behulp van unieke onderzoeken en door inzicht te geven in hun portefeuille.

Je bent succesvol aangemeld voor onze nieuwsbrief

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Beurs Adviezen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.